Περιθώριο τεσσάρων μηνών για να διευκρινιστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σχεδιάζει να δώσει το ΔΝΤ στο Eurogroup με την κατ αρχήν έγκριση του τρίτου προγράμματος του Ταμείου με την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μνημόνιο του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies ή MEFP ) που θα πρέπει να υπογράψει και να στείλει μέσα στις εβδομάδα η Αθήνα στο Ταμείο, με την μορφή της επιστολής προθέσεων (Letter of Intend) θα δίνει στους Ευρωπαίους περιθώριο μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου για να επανεξετάσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σε ότι αφορά τα μέτρα και τις διαθρωτικές πολιτικές το πρόγραμμα τους ΔΝΤ θα είναι κατά 90% όμοιο με το αναθεωρημένο πρόγραμμα του ESM που δημοσιοποιήθηκε πριν από 10 ημέρες Βεβαίως το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί να μην είναι τόσο προσκολλημένο στην λεπτομέρεια όπως το αντίστοιχο ευρωπαϊκό άλλα θα είναι πιο σαφές σε ότι αφορά τις επιδόσεις της οικονομίας από το 2017 μέχρι και το 2020. Το κομμάτι που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο είναι το θέμα της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους Το ελληνικό χρέος θα χαρακτηρίζεται για άλλη μια φορά «εξαιρετικά μη βιώσιμο» καθώς το Ταμείο έχει δηλώσει καθαρά ότι οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν είναι επαρκείς. Μέχρις εδώ όμως έχουμε μια εξέλιξη που ήταν αναμενόμενη.
Το σημείο όμως που είναι πιο κρίσιμο είναι το διάστημα που θα δώσει το Ταμείο στους Ευρωπαίους ώστε να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινήσεις και την ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος. Η κ. Λαγκάρντ έχει προαναγγείλει ότι το διάστημα αυτό όταν η έγκριση «κατ αρχήν» ενός προγράμματος διάσωσης χρησιμοποιήθηκε για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής ήταν περίπου 30 ημέρες μέχρι οι δανειστές να βρούν μια λύση για το χρέος των χωρών που βρίσκονταν σε δυσκολία . Τώρα όμως το θέμα διαφέρει αφού οι δανειστές είναι η Ευρωζώνη η οποίς κεπροσωπείται επισήμως από την Γερμανία.
Η Γερμανία με την σειρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να γίνει νέα συζήτηση για τα μέτρα του ελληνικού χρέους πριν σχηματιστεί και συγκροτηθεί ως σώμα η νέα Γερμανική Κυβέρνηση . Στην κατεύθυνση αυτή ζητά από τώρα ένα περιθώριο τεσσάρων μηνών από την κατ αρχήν έγκριση του προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα που αναμένεται στις 27 του μήνα. Εκτός της Γερμανίας όμως , όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του υπουργείου οικονομικών πρόβλημα για νέα συζήτηση για το ελληνικό χρέος έχει και η Ολλανδία η οποία έχει κλείσει σχεδόν ένα τρίμηνο χωρίς να σχηματιστεί νέα Κυβέρνηση. Ακόμη όμως και με τον σχηματισμό Κυβέρνησης σε Γερμανία και Ολλανδία τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι το πρώτο θέμα των δύο νέων ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων θα είναι το ελληνικό χρέος.
Επίσης , ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην συνέντευξη που έδωσε σε ελληνική εφημερίδα δείχνει ότι ακόμη και αν συζητηθούν εντός προθεσμίας τα μέτρα για το ελληνικό χρέος τίποτα δεν εγγυάται ότι θα είναι αυτά που ζητά το ΔΝΤ για να επικυρώσει το 2018 την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται. Συγκεκριμένα , ο Γερμανός υπουργός οικονομικών τονίζει ότι αν τελικά επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα . Διαφορετικά , αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των Ευρωπαϊκών Θεσμών και της Ελλάδας τότε η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει κανονικά το τρίτο πρόγραμμα χωρίς πρόσθετα μέτρα. Σε δεύτερη ανάγνωση , αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει απόκλιση στους στόχους του 2018 και του 2019 τότε η Ελλάδα θα πληρώσει με νέα μέτρα της διόρθωση της απόκλισης όπως έγινε και φέτος με την προνομοθέτηση μέτρων για το 2019 και το 2020.
Πηγή: eu.greekreporter.gr