Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ταξιδέψουν στην Κίνα υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προκειμένου Κινέζοι επενδυτές να μπορούν να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα» και μέσα από αγορές ελληνικών επενδυτικών προϊόντων. Μέχρι σήμερα, αλλοδαποί επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική «χρυσή βίζα» (και ουσιαστικά την πρόσβαση στις 28 χώρες της Ε.Ε.) μόνο μέσα από την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Εδώ και αρκετούς μήνες έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις (για τις οποίες μάλιστα υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθούν θετικά), έτσι ώστε Κινέζοι επενδυτές να μπορούν να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα» και μέσα από την αγορά ελληνικών επενδυτικών προϊόντων.
Το απαιτούμενο ελάχιστο ποσό για τοποθετήσεις σε ομόλογα θα είναι 300.000 ευρώ. Ειδικότερα, για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία με τα Ελληνικά Χρηματιστήρια διαπραγματεύεται με το κινεζικό χρηματιστήριο του Σενζέν τρόπους μέσω των οποίων οι Κινέζοι που επιθυμούν να αποκτήσουν ελληνική «χρυσή βίζα» θα μπορούν να το κάνουν μέσα από την αγορά ελληνικών ETFs (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) από τη χώρα τους (θα διατίθενται από τοπικούς επενδυτικούς οίκους), ή μέσω άλλων εγχώριων θεσμικών επενδυτικών εργαλείων (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια).
Μια τέτοια εξέλιξη προαπαιτεί και την ύπαρξη ενός συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς των δύο χωρών και για τον σκοπό αυτό, κλιμάκιο της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μαζί με στελέχη της ΕΧΑΕ θα ταξιδέψουν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στην Κίνα. Κύκλοι της ελληνικής επενδυτικής αγοράς θεωρούν πολύ θετικό το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας, ωστόσο δεν παραγνωρίζουν δύο σημαντικές δυσκολίες:
α) Το γεγονός ότι η Κίνα δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία μόνο με το Χ.Α., αλλά και με άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αρα, θα υπάρξει αναπόφευκτα ανταγωνισμός και
β) στην Κίνα υπάρχει ποσόστωση (quota) στο ύψος των επενδύσεων στο εξωτερικό και όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη ποσόστωση πολύ πιθανόν να περιοριστεί. Οπότε, από ελληνικής πλευράς, τίθεται και ζήτημα ταχύτητας ως προς το κλείσιμο της συμφωνίας.
Πηγή: gr.greekreporter.gr