Οκτακόσιοι μαθητές από διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Μελιτούπολη, Τσερμαλίκ, συμμετείχαν στην πρώτη ελληνική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Οδησσό για την επέτειο της 25ης Μαρτίου με πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μπούμπουρα. «Είναι πολύ υπερήφανα που κράτησαν την ελληνική σημαία», είπε η δασκάλα τους. Το γαλανόλευκο ποτάμι ξεκίνησε από την ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας και κατέληξε στην πλατεία Ελλήνων και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας, όπου κατατέθηκαν στεφάνια.
H Βαρβάρα είναι 15 ετών. Φοιτά στο δημόσιο σχολείο «Ελλάδα» του Κιέβου, όπου τα ελληνικά είναι η κύρια ξένη γλώσσα που διδάσκονται οι μαθητές, μαζί με την ελληνική ιστορία, αρχαία και νεώτερη, καθώς και παραδοσιακούς μας χορούς και τραγούδια. Η ροδομάγουλη έφηβη αναπολεί το ταξίδι που είχε κάνει με τους γονείς της στη χώρα μας πριν από τον πόλεμο –«Τι όμορφη που είναι η Αθήνα!» λέει– και ελπίζει να επιστρέψει ως φοιτήτρια. Θέλει να σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις.
«Εγώ είμαι μαθήτρια της ενάτης τάξης», μου συστήνεται (επίσης στη γλώσσα μας) η Αναστασία, φίλη της Βαρβάρας, που ονειρεύεται να γίνει γιατρός. Τα δύο κορίτσια παρέλασαν χθες Τρίτη, στην Οδησσό, μαζί με άλλα περίπου 800 παιδιά από διάφορες πόλεις της Ουκρανίας: το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Χάρκοβο, τη Ζαπορίζια, τη Μελιτούπολη. Ανάμεσά τους και δεκαπέντε παιδιά με ελληνικές ρίζες από ένα χωριό της εμπόλεμης ζώνης, το Τσερμαλίκ· ακόμα κι εκεί, η καρδιά του ελληνισμού δεν έχει σταματήσει να χτυπά. «Δεν έβλεπαν την ώρα να φτάσουμε. Είναι πολύ υπερήφανα που κράτησαν την ελληνική σημαία», τονίζει στην «Κ» η δασκάλα τους Νίνα Τοπάλοβα.
Ηταν η πρώτη ελληνική παρέλαση που έγινε στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μπούμπουρα, το οποίο σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των μακραίωνων σχέσεων των δύο λαών. «Οι δεσμοί μας είναι ισχυροί αλλά μπορούν να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι το δικό μας όραμα μαζί με την περαιτέρω ενδυνάμωση της ελληνικής παρουσίας στην Ουκρανία», λέει ο πρόεδρος του ιδρύματος Παντελής Μπούμπουρας, που πέρυσι τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη δράση του. Ο 62χρονος επιχειρηματίας ανυπομονεί να ολοκληρωθεί ένα τιτάνιο έργο, το οποίο χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου το ίδρυμά του: το «Ελληνικό Πάρκο» στην παραλία της Οδησσού, κοντά στο ανάκτορο Βοροντσόφ και τη διάσημη σκάλα Ποτέμκιν.
Η παρέλαση ξεκίνησε από την ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας, χτισμένη το 1795 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Φραντς Φραπόλι, και ο ιερέας της Ανδρέας Προνίν δεν έκρυβε τη συγκίνησή του. Το γαλανόλευκο ποτάμι πέρασε από τη λεωφόρο Εκατερινίνσκαγια και κατέληξε στην πλατεία Ελλήνων. Κατάθεση στεφάνων έγινε μπροστά στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας – στο κτίριο που ήταν έδρα της μυστικής οργάνωσης για την «ανέγερσιν και απελευθέρωσιν του Ελληνικού Εθνους και της Πατρίδoς μας». Μοναδικό… παρατράγουδο, η παρέμβαση ξένου ανταποκριτή, ο οποίος κατά την κατάθεση των στεφάνων απευθύνθηκε στον δήμαρχο Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ ζητώντας του επιτακτικά να απαντήσει πού βρήκε τα χρήματα για αγορά ακινήτου στο Λονδίνο. Επειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες των παρευρισκομένων για το ατυχές «τάιμινγκ» της παρέμβασής του, ο δημοσιογράφος αποχώρησε.
Στον εορτασμό συμμετείχε αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής: Χαρά Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ), Σίμος Κεδίκογλου (Ν.Δ.), Βασίλης Κεγκέρογλου και Γρηγόρης Ψαριανός (Ποτάμι) και Μάριος Γεωργιάδης (Ενωση Κεντρώων). Παρών και ο Γιώργος Νταλάρας –που το προηγούμενο βράδυ είχε δώσει συναυλία στην κατάμεστη αίθουσα της Φιλαρμονικής– μαζί με τη σύζυγό του Αννα.
«Το ελληνικό στοιχείο είναι στο DNA αυτής της πόλης. Οι πόρτες και οι καρδιές θα ανοίξουν αμέσως μόλις πείτε ότι είστε Ελληνίδα», λέει η γενική πρόξενος της χώρας μας στην Οδησσό Δέσποινα Κουκουλοπούλου. «Ισως γιατί συμπατριώτες μας πλούτισαν εδώ –όπως ο Γρηγόριος Μαρασλής, δήμαρχος της πόλης από το 1878 μέχρι το 1895–, αλλά επέστρεψαν μέρος του πλούτου τους στον τόπο. Κι αυτό οι Οδησσίτες δεν το ξεχνούν…».
Πηγή: greekreporter.gr