Τουρισμός από τη Ρωσία: Η ευρεία δουλειά που έγινε στη βάση του κοινού αφιερωματικού έτους έφερε καλή σοδειά, έβαλε και τις βάσεις για ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο μέλλον. Παρά την διπλωματική κόντρα, οι δυο πλευρές φαίνονται διατεθειμένες να την προσπεράσουν με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία.
Το είχα κατά νου ένα θέμα «εφ’ όλης» της τουριστικής χρονιάς που κλείνει σύντομα τον κύκλο της. Αλλά, βρίσκοντας ήδη μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην πιο ενημερωμένη και έγκυρη ιστοσελίδα της Ρωσίας «atorus.ru», της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ρωσιας (ΑΤΟΡ), δράττομαι της ευκαιρίας να δώσω από τώρα μια εικόνα των πεπραγμένων. Αξίζει τον κόπο, αν μη τι άλλο διότι η χρονιά που ολοκληρώνεται είχε ανακηρυχθεί σε «Κοινό τουριστικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας».
Με την ευκαιρία αυτή, οι συντάκτες της ιστοσελίδας έκαναν μια εκτενή συζήτηση-συνέντευξη με τον προϊστάμενο του γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας και χωρών ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών), Πολύκαρπο Ευστάθιου. Σύμφωνα με τις πιο ενημερωμένες πηγές σε Αθήνα και Μόσχα, οι πρώτοι εννιά μήνες δίνουν ένα επακριβώς νούμερο 782 χιλιάδων ρώσων πολιτών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Αριθμός που είναι κατά λίγο πιο μεγάλος από τον αντίστοιχο του 2017. Η εκτίμηση του κ. Ευστάθιου είναι ότι το 2018, συνολικά, θα ολοκληρωθεί με επανάληψη των περσινών στοιχείων λίγο-πολύ βελτιωμένων (στα όρια του 0,4-0,7%).
Στα πλαίσια του «αφιερωματικού έτους» έγιναν δεκάδες εκδηλώσεις σε περιφέρειες της Ρωσίας, με όπλο την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινή πίστη την ορθοδοξία, που έδωσαν έναυσμα και στις νέες γενιές της φίλης χώρας να μάθουν περισσότερα, άρα κέντρισαν το ενδιαφέρον για μια επίσκεψη. Η Ελλάδα, αν και προηγούμενα είχε επιδιώξει να διευρύνει το τουριστικό προϊόν της ως χώρα έτοιμη να υποδέχεται επισκέπτες 365 μέρες το χρονο (πέρα από το κλασικό σχήμα, θάλασσα-ήλιος), ωστόσο, φέτος πράγματι κατάφερε να κάνει ένα δυναμικό άνοιγμα, μια ποιοτική στροφή που τα αποτέλεσματα της θα πιστοποιηθούν θετικά τα επόμενα χρόνια. Το πιστοποιεί αυτό και το γεγονός της εντυπωσιακής αύξησης της έλευσης των Ρώσων επισκεπτών στην Αθήνα και τη γύρω περιοχή. Αυτή είναι μια από τις βασικές ιδέες που περνά στη συζήτηση μέσω της ρωσικής ιστοσελίδας.
Έγιναν σοβαρές προσπάθειες για άνοιγμα νέων προορισμών με αεροπορικές συνδέσεις, (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Χανιά), στο «στόχαστρο» βρίσκεται και η αξιοποίηση και άλλων περιφερειακών αεροδρομίων, όπως η Αγχίαλος, το Άκτιο κ.α. στη Δυτική Ελλάδα. Με την προϋπόθεση ότι θα κινητοποιηθεί και ο τοπικός παράγοντας των περιφερειών αυτών.
Οι Ρώσοι, παρά τους «πολλούς παράγοντες που επηρέασαν την τουριστική ροή», όπως αναφέρεται με διπλωματική γλώσσα στη συνέντευξη, προώθησαν την εικόνα της χώρας τους στην Ελλάδα και με την πετυχημένη βδομάδα ρωσικής γαστρονομίας σε Αθήνα και Κέρκυρα, αλλά κυρίως μέσα από την εξαιρετική εικόνα που βγήκε από το μήνα που διήρκεσε η μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου σε όλο το φάσμα των 13 πόλεων όπου διεξήχθη το Μουντιάλ 2018! Ένα θέμα που είχε παγκόσμια ακτινοβολία αλλά ταυτόχρονα βρήκε θερμή απήχηση και στους Έλληνες φιλάθλους που επισκέφθηκαν τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των αγώνων αλλά και εκείνους που παρακολούθησαν αξιόλογες στιγμές που μεταφέρθηκαν από την τηλεοπτική εικόνα. Η απήχηση του «κοινού τουριστικού έτους» ήταν τόση που ακόμα και από το διάστημα ρώσος κοσμοναύτης έστειλε χαιρετισμό «στους φίλους Έλληνες…», και στη χώρα που πολλοί από αυτούς επισκέπτονται μετά τις πολυήμερες κουραστικές πτήσεις τους…
Για όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις, γίνεται κατανοητό πως η Ελλάδα στη Ρωσία τυχαίνει ειδικής μεταχείρισης, διότι «μέσα στο DNA των ανθρώπων μας είναι εμβολιασμένα τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού για την Ελλάδα…», όπως τόνιζε παλιότερα, υποδεχόμενη ελληνική πολιτική αντιπροσωπεία στη Μόσχα, η πολυέμπειρος Πρόεδρος του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο.
Εγώ απλά δεν μπορώ να μη θυμίσω ότι ένας-τουλάχιστον-παράγοντας (από αυτούς που αναφέρονται στη συνέντευξη) που είχε όχι θετικό αλλά ανασταλτικό χαρακτήρα στην πιο ευρεία έλευση Ρώσων επισκεπτών, ήταν και η κρίση που πέρασαν οι διμερείς σχέσεις εν μέσω κορύφωσης της σεζόν. Η διπλωματική επίθεση της Αθήνας που στη Μόσχα θεωρήθηκε απρόκλητη και εν πολλοίς ξάφνιασε, οι απαξιωτικές εκφράσεις που είχαν επίσημη διπλωματική σφραγίδα, οι απελάσεις και η ντιρεκτίβα περί παρεμπόδισης στην έκδοση βίζας σε ρασοφόρους Ρώσους πολίτες δεν συνέβαλλαν στη διεύρυνση της θετικής εικόνας για τη χώρα μας.
Πόσο δε που η φετεινή χρόνια συνέπεσε και με την επέτειο των 190 χρόνων της σύναψης διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών, ουσιαστικά η ντε φάκτο αναγνώριση του ανύπαρκτου μέχρι εκείνη τη στιγμή, νεοελληνικού κράτους. Δεν συνηθίζω να «γκρινιάζω» ούτε να υπερβάλλω ασύστολα σε διμερή θέματα. Αλλά πώς μπορεί να μην είναι αντικείμενο δημοσίευσης το γεγονός ότι μερικές εκατοντάδες ιερείς, μοναχοί από περιοχές της Ρωσίας πήραν αρνητική απάντηση στην αίτηση για απόκτηση βίζας με συνέπεια οι περισσότεροι να καταφεύγουν στα προξενεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών προς απόκτηση της; (για να επισκεφθούν ιερούς τόπους στη χώρα μας).
Πώς μπορεί να κρύψει κανείς το «σπασμένο κέρατο της κατσίκας», δηλαδή τα ρεπορτάζ στα ρωσικά ΜΜΕ, για την άρνηση βίζας εν μέσω καλοκαιριού; Ήταν ένα κακό χρονικό στις διμερείς σχέσεις και αν το θυμίζουμε είναι γιατί πρέπει να αποτελέσει μια —κακή μεν- ανάμνηση δε. Αφήνουν σημάδια αισιοδοξίας προς βελτίωση, δυο ζητήματα: Ο χαμηλος τόνος αντίδρασης της ρωσικής πλευράς και η σα να μην έγινε τίποτα συνέχιση των κοινών εκδηλώσεων και στα πλαίσια του τουριστικού έτους αλλά κυρίως και στην τίμηση των 190 χρόνων. Η γρήγορη «επαναφορά» και της ελληνικής διπλωματίας σε κανονικές συνθήκες και προθέσεις. Η γρήγορη έκφραση θέλησης του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Μόσχα. Ένα ταξίδι που, όπως επιβεβαιώθηκε και από την χειραψία-χαιρετισμό με τον πρόεδρο Πούτιν στο Παρίσι, έκλεισε να πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου.
Στοιχεία άμβλυνσης στα θέματα βίζας έφερε και η απόσυρση της ντιρεκτίβας για «κόψιμο»των ιεραρχών, όπως επιβεβαιώνεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Δεν είναι του παρόντος κειμένου η συνολική ανάλυση των διμερών σχέσεων, ωστόσο με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του «Κοινού τουριστικού έτους», επιχειρώ να δώσω και μια πιο ειλικρινή και βαθιά εικόνα γιατί φέτος είχαμε καλή τουριστική χρονιά απο τη Ρωσία και ποιοι ήταν ωρισμένοι από τους «παράγοντες» που έδρασαν ανασταλτικά ώστε να είναι ακόμα πιο ευρεία…
Πηγή: eu.greekreporter.gr