Στο Μεσογειακό Ταμείο Τουρισμού, το Ίδρυμα Μεσογείου για τον Τουρισμό, η αναπλήρωση - η Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, η Έλενα Κουντουρά έγινε το επίσημο μέλος της. Θα συνεργαστεί με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για να βρει μια στρατηγική για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.
Ομιλία της Ε. Κουντουρά στο συμβούλιο
Η Έλενα Κουντουρά μίλησε στη συνάντηση του ιδρύματος και ενημέρωσε για τη στρατηγική που έχει αναπτύξει η Ελλάδα για τη βελτίωση της τουριστικής βιομηχανίας. Περιέγραψε πώς ο τουριστικός τομέας έχει αναπτυχθεί πολύ στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η Έλληνίδα Υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν είχαν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα - η τουριστική ελκυστικότητα της χώρας αυξήθηκε και η κερδοφορία του κλάδου βελτιώθηκε σημαντικά. Εν κατακλείδι, η Κουντουρά επέστησε την προσοχή στη σημασία της τουριστικής βιομηχανίας για τις μεσογειακές χώρες, καθώς η οικονομική κατάσταση και τα πλεονεκτήματα σε μια κοινωνία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν.
Η υπουργός έθεσε το ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επί του παρόντος, είναι κυριολεκτικά στην ατζέντα ολόκληρης της Ευρώπης. Η Έλενα Κουντουρά συμμετείχε επίσης σε ειδική συνάντηση του συλλόγου των Γυναικών της Μεσογείου στον Τουρισμό, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τη βελτίωση του καθεστώτος των γυναικών στον τουριστικό τομέα. Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ανισότητα για τις γυναίκες. Η αμοιβή για γυναίκες εκπροσώπους είναι πολύ χαμηλότερη, δεν προσλαμβάνονται σε ορισμένες θέσεις. Στις γυναίκες προσφέρεται μόνο η μερική απασχόληση, εποχική εργασία. Επίσης είναι πιθανό να είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ο κύριος στόχος του συλλόγου των Γυναικών της Μεσογείου είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στον τομέα του τουρισμού.
Ο ρόλος της Μάλτας και οι στόχοι του ιδρύματος
Η υποψηφιότητα του Κουντουρά προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Μάλτας. Είναι χάρη της ότι η Έλενα Κουντουρά έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει στη συνάντηση του αμοιβαίου κεφαλαίου φέτος η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα. Έτσι, το Μεσογειακό Ίδρυμα Τουρισμού αναγνώρισε για την Ελλάδα τον ηγετικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Νωρίτερα, πολύ σημαντικοί άνθρωποι τιμήθηκαν να γίνουν μέλη του οργανισμού: ο Taleb Rifai - στο παρελθόν ήταν επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού UNWTO, Dana Firas πρεσβευτής καλής θέλησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό, η πριγκίπισσα της Ιορδανίας, οι πρώην υπουργοί των μεσογειακών χωρών και οι εκπρόσωποι διαφόρων οργανισμών που ασχολούνται διεθνώς με τον τουρισμό.
Το ίδρυμα επιβλέπει τον τουριστικό τομέα και στοχεύει στις δραστηριότητές του να αυξήσει την ελκυστικότητα της περιοχής για τους ξένους τουρίστες. Ο ιδρυτής του οργανισμού είναι ο επικεφαλής της Μάλτας. Επί του παρόντος, το ίδρυμα συνεργάζεται παραγωγικά με τον ΠΟΕ στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και με το τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί αναπτύσσουν μια στρατηγική για την ανάπτυξη του τουρισμού στην ΕΕ και, ειδικότερα, στην περιοχή της Μεσογείου.