@shutterstock.com
Η επιδημία κοραναϊού άφησε το στίγμα της στο έργο πολλών εταιρειών, οι οποίες αντιμετώπιζαν την επιλογή - να προστατεύσουν τους πελάτες όσο το δυνατόν περισσότερο ή να κάνουν «μεγάλες διακοπές». Το διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στην Αθήνα αντιμετώπισε επίσης ένα τέτοιο πρόβλημα. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορανοϊού, ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης και σήμερα το "Ελευθέριος Βενιζέλος" είναι το δεύτερο πιο ασφαλές αεροδρόμιο στην Ευρώπη.
Αυτά είναι τα δεδομένα της Safe Travel Barometer, στην βαθμολογία ασφαλείας της οποίας συμμετείχαν περισσότερα από 400 αεροδρόμια στον κόσμο. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε με βάση τις πληροφορίες που παρείχαν οι ταξιδιώτες. Το πρωτόκολλο ιατρικής ασφάλειας COVID-19 ελήφθη ως βάση και ο ίδιος ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε 29 σημεία. Τα κριτήρια ελήφθησαν υπόψη σχετικά με πρόσθετα μέτρα για την προστασία των ταξιδιωτών από κοροναϊούς που λαμβάνονται από αεροδρόμια, καθώς και δείκτες όπως το επίπεδο εμπιστοσύνης των επιβατών. Η βαθμολογία έλαβε επίσης υπόψη πόσο γρήγορα τα αεροδρόμια ανταποκρίθηκαν στην απειλή covid και πόσο βολικές ήταν οι προτάσεις προστασίας από τον ιό για τους επιβάτες.
Ως αποτέλεσμα, το 15% των αεροδρομίων έλαβε βαθμολογία πάνω από 4 πόντους, το οποίο θεωρείται αρκετά καλός δείκτης. Στην Ευρώπη, το ασφαλέστερο από άποψη επιβατών ήταν το αεροδρόμιο Heathrow στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μέση βαθμολογία απόδοσης 4,4 βαθμούς. Το αεροδρόμιο της Αθήνας "Ελευθέριος Βενιζέλος" είναι το δεύτερο με μέση βαθμολογία 4,3. Το ελληνικό αεροδρόμιο βρίσκεται στην έκτη θέση στην παγκόσμια βαθμολογία ασφάλειας, πίσω από τα αεροδρόμια του Αμπού Ντάμπι, του Ντουμπάι, του Κατάρ, του Λονδίνου και της Σιγκαπούρης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους συμμετέχοντες στην βαθμολογία δεν κατάφερε να κερδίσει περισσότερους από 4,4 πόντους. Επομένως, η βαθμολογία 4,3 πόντων για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Τα δεδομένα της έρευνας επιβατών συλλέχθηκαν τον Οκτώβριο του 2020, όταν είχε ήδη ξεκινήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ως εκ τούτου, οι εμπνευστές της αξιολόγησης πιστεύουν ότι τα αεροδρόμια είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για ένα νέο ξέσπασμα κοροναϊού και να μεγιστοποιήσουν την ασφάλεια των επιβατών. Αλλά δεν ακολούθησαν όλα τα αεροδρόμια τις συστάσεις του ΠΟΥ και δεν φρόντισαν τους ανθρώπους που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των αερομεταφορέων σε μια πανδημία. Οι αξιολογήσεις ασφάλειας αεροδρομίου αναμένεται να δημοσιεύονται κάθε μήνα.