Τα ακίνητα στην Ελλάδα είχαν πάντα μεγάλη ζήτηση όχι μόνο από τους Έλληνες, αλλά και από εκπροσώπους άλλων χωρών. Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς της Grekodom Development, ενεργοί αγοραστές είναι πολίτες της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας, καθώς και πολίτες της Μέσης Ανατολής.
Από την αρχή του έτους, η ζήτηση για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά, παρά την πανδημία. Οι ελληνικές φορολογικές αρχές κατέγραψαν διπλάσιες συναλλαγές στο τέλος του 2021 σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες περιόδους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για τα ακίνητα στο νότιο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ταυτόχρονα, τα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας είναι δημοφιλή τόσο σε εγχώριους όσο και σε ξένους επενδυτές. Και το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές στα νότια προάστια της Αθήνας είναι πολύ σημαντικό, εν μέρει λόγω της επένδυσης στο Ελληνικό.
Ένας άλλος λόγος για την αύξηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών στις νότιες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να είναι το γεγονός ότι η ζήτηση για βραχυχρόνια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Αθήνα έχει αυξηθεί σημαντικά. Πολλοί επενδυτές το βλέπουν ως μια κερδοφόρα επένδυση για το μέλλον. Ταυτόχρονα, τα διαμερίσματα πωλούνται από 1,5 έως 3 χιλιάδες ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την περιοχή της πόλης. Οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα δεν μένουν στάσιμες. Αυξήθηκαν κατά 7,9% στον εθνικό μέσο όρο και 9,8% στην Αθήνα σε σχέση με πέρυσι.
Το αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές μπορεί επίσης να εντοπιστεί σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του προγράμματος Golden Visa - απόκτηση άδειας διαμονής για όλη την οικογένεια μέσω επένδυσης. Αυτή τη στιγμή, 898 επενδυτές και 2658 μέλη των οικογενειών τους έχουν λάβει άδεια διαμονής. Στατιστικά στοιχεία που παρέχονται από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2021, και δημοσιεύονται από την Ελληνική Υπηρεσία Μετανάστευσης. Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι σταθερό και παρατηρείται ιδιαίτερα από τους πολίτες της Κίνας, της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Το περιοδικό New York Times, στο τελευταίο του άρθρο για την Ελλάδα, συνδέει το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα με το γεγονός ότι «η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από μια δεκαετία κρίσης και οι αποταμιεύσεις που δεν δαπανώνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας χρειάζονται αξιόπιστες επενδύσεις». Σημειώστε ότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο κερδοφόρους επενδυτικούς τομείς στον κλάδο των ακινήτων.
Ο Αντώνης Μαρκόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Prosperty (μιας ψηφιακής πλατφόρμας για γρήγορες και διαφανείς συναλλαγές ακινήτων), έχει παρόμοια γνώμη. Κατά τη άποψη του, οι άνθρωποι τείνουν να επενδύουν τα χρήματά τους με ασφάλεια, και ένα παράδειγμα τέτοιων επενδύσεων είναι τα ακίνητα. Μετά τον κορωνοϊό και την πανδημία, οι άνθρωποι θέλουν να επενδύσουν σε κάτι πιο αξιόπιστο και σταθερό από αγαθά ή νόμισμα.
Οι τιμές στα ελληνικά ακίνητα αυξάνονται συνεχώς, κάτι που προσελκύει επενδυτές από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών της Grekodom Development, οι τιμές των ακινήτων θα αρχίσουν να αυξάνονται μόνο πιο γρήγορα όταν η ελληνική οικονομία ανακάμψει πλήρως από την πανδημία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το τέλος του έτους, η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι περίπου 7,1%, που είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ρυθμός πωλήσεων ακινήτων στην Ελλάδα είναι σήμερα πάνω από 1000 διαδικτυακές συναλλαγές την ημέρα. Και, πιθανότατα, θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους, επειδή πολλοί αγοραστές θέλουν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές για αγοραπωλησίες ακινήτων πριν από το τέλος του έτους για να αποφύγουν νέους φορολογικούς συντελεστές. Έτσι, θέλουν να γλιτώσουν από πρόσθετο κόστος.
Οι νέοι φορολογικοί συντελεστές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και είναι πιο γνωστοί ως «αντικειμενική αξία». Περιλαμβάνουν αυξήσεις στους φόρους ακινήτων στα περισσότερα μέρη της χώρας.
Τα μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία πιστεύουν ότι ο αριθμός των καθημερινών συναλλαγών θα αυξηθεί μόνο μέχρι το τέλος του έτους. Οι ειδικοί της εταιρείας Grekodom Development το συνδέουν με το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών και με την κατάργηση των γονικών παροχών, καθώς και με τη μεταφορά της υποχρεωτικής χρήσης ηλεκτρονικής ταυτότητας για κάθε κτίριο έως την 1η Ιανουαρίου.