Η ψηφιακή νομαδική βίζα ή Digital Nomad Visa (DNV) είναι ένα έγγραφο που δίνει το δικαίωμα διαμονής στη χώρα σε όσους εργάζονται εξ αποστάσεως και είναι φορολογικοί κάτοικοι άλλου κράτους. Στις αρχές της δεκαετίας του 2020, στο πλαίσιο της τάσης προώθησης της εξ αποστάσεως εργασίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε μια σειρά επιχειρηματικών πρωτοβουλιών για μετανάστες από τρίτες χώρες που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ζήσουν εκεί που βρίσκεται ο εργοδότης τους.
Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποφάσισε να πειραματιστεί με την Digital Nomad Visa ήταν η Εσθονία. Οι πρώτοι ψηφιακοί νομάδες έλαβαν εσθονικές βίζες τον Αύγουστο του 2020. Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν ότι υπάρχει ζήτηση για DNV, ειδικά με φόντο το ξέσπασμα της πανδημίας, που περιόρισε σοβαρά τις ευκαιρίες για τουριστικά ταξίδια και μετακινήσεις μεγάλης κλίμακας με μια περίπλοκη διαδικασία απόκτησης άδειας διαμονής.
Τον Ιανουάριο του 2022 η Κύπρος άρχισε να εκδίδει Digital Nomad Visa
Την άνοιξη του 2021, ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για την Digital Nomad Visa και άλλες «ψηφιακές» καινοτομίες στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης για τις απώλειες από το σχεδόν πλήρες κλείσιμο του τουριστικού κλάδου. Τότε ήταν που η κυβέρνηση εξέτασε και ενέκρινε τη δυνατότητα εισαγωγής DNV για όσους αλλοδαπούς που εργάζονται εξ αποστάσεως που δεν σχεδιάζουν ακόμη ή δεν πρόκειται να λάβουν άδεια παραμονής γενικά, αλλά θέλουν να ζήσουν στη δημοκρατία για κάποιο χρονικό διάστημα, νοικιάζοντας ή αγοράζουν δική τους περιουσία στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, οι αποδέκτες DNV ενδέχεται να αναμένουν μικρότερη περίοδο πολιτογράφησης.
Το Digital Nomad Visa μπορούν να αποκτήσουν εξ αποστάσεως υπάλληλοι ψηφιακών εταιρειών, αυτοαπασχολούμενοι σε τομείς πληροφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας, startups, ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι βίζες των πρώτων Κυπρίων «ψηφιακών νομάδων» ισχύουν για ένα χρόνο με δυνατότητα παράτασης. Τα έγγραφα για βίζα λαμβάνονται υπόψη για έως και τρεις εβδομάδες - πολλές φορές πιο γρήγορα από ό, τι για μια άδεια διαμονής επισκέπτη. Η DNV καλύπτει τη μετεγκατάσταση εξαρτώμενων ατόμων και τους δίνει το δικαίωμα να εργαστούν στη χώρα κατά τη διάρκεια της θεώρησης. Το ελάχιστο εισόδημα ενός «ψηφιακού νομάδα» που θέλει να πάρει βίζα πρέπει να είναι από 3.500 ευρώ το μήνα, είναι επίσης απαραίτητο να έχει στέγη για όλη τη διαμονή και πλήρη ιατρική ασφάλιση.
Η Κύπρος έχει κάθε ευκαιρία να γίνει ένας τεχνολογικός κόμβος της Μεσογείου
Για το 2022, η Κύπρος διαθέτει εξαιρετική ψηφιακή υποδομή. Απαιτεί όμως και εκσυγχρονισμό προκειμένου η δημοκρατία να μπορέσει πραγματικά να διεκδικήσει τον τίτλο του ψηφιακού κόμβου της Μεσογείου. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζεται η ψηφιοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, η επέκταση του δικτύου 5G με εγγυήσεις κυβερνοασφάλειας, καθώς και η εισαγωγή άλλων μεταρρυθμίσεων σημαντικές για την ψηφιοποίηση της χώρας.