Γνωρίζετε ότι πρέπει να πάτε στην Ελλάδα για το Πάσχα; Πιο συγκεκριμένα στο νησί Κόρφου. Ή Κέρκυρα - έτσι αποκαλούν το νησί οι γνώστες των ελληνικών διακοπών και οι απλοί γκουρμέ τουρίστες που είναι ερωτευμένοι με τις όμορφες γωνιές του κόσμου, γεμάτες με ασυνήθιστες παραδόσεις.
Η Κέρκυρα είναι πραγματικά το πιο πασχαλινό μέρος στον κόσμο. Το ίδιο σκέφτονται και όσοι μένουν στην Ελλάδα - από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, πλήθη προσκυνητών (και λάτρεις της διασκέδασης) από όλη τη χώρα έρχονται στο νησί.
Όλα ξεκινούν τη Μεγάλη Πέμπτη. Κάποιοι επικεντρώνονται στα μυστήρια της προσευχής, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι (και ιδιοκτήτες φιλόξενων καφέ, εστιατορίων και ξενοδοχείων) ετοιμάζονται δυναμικά βάφοντας αυγά και ψήνοντας τσουρέκια. Το τσουρέκι είναι το φημισμένο ελληνικό πασχαλινό κέικ, ψήνεται σύμφωνα με μια μοναδική συνταγή.
Επιπλέον, όλες οι προετοιμασίες πάνε στη μουσική - σε κάθε σταυροδρόμι θα δείτε και θα ακούσετε φιλαρμονικές ορχήστρες, είναι κι αυτό μέρος του Κερκυραϊκού Πάσχα.
Παρεμπιπτόντως, μπορείτε να στείλετε τσουρέκι και αυγά σε οποιοδήποτε κοντινό μοναστήρι την Πέμπτη.
Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται επιτάφιος
Πρόκειται για παραδοσιακή πομπή κληρικών και πιστών, ξεκινάει με το άσμα ενός ειδικού πένθιμου κανόνα. Συναρπαστική αυστηρή μουσική ακούγεται παντού απόψε, ακόμα και στα σούπερ μάρκετ.
Στους δρόμους της Παλιάς Πόλης παίζουν και διάσημες ορχήστρες. Και στην πομπή συμμετέχουν και οι στρατιώτες του ναύσταθμου της Κέρκυρας.
Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η ακολουθία του Αγίου Σπυρίδωνα
Το Σάββατο, οι τουρίστες συρρέουν στην οδό Λιστόν ήδη από τις 5 το πρωί! Να θυμίσουμε ότι η Ενετοκρατία κράτησε στην Κέρκυρα μέχρι το 1797, πριν από την έλευση των Γάλλων. Αργότερα όμως έφυγαν και αυτοί για λίγο από την Κέρκυρα, αλλά το 1807 ο ίδιος ο Ναπολέων Βοναπάρτης επέστρεψε εδώ και έκτισε την οδό Λιστόν. Εδώ γίνονται όλες οι πιο σημαντικές πομπές και συναυλίες.
Στο καφέ στο Λιστόν όλα τα πασχαλινά πιάτα θα είναι μοναδικά. Τα φώτα θα αλλάξουν σε κόκκινο.
Οι κάτοικοι της Κέρκυρας τιμούν θαυμάσια τον Άγιο Σπυρίδωνα Τριμυθούντος τέσσερις φορές το χρόνο. Εδώ, στην Κέρκυρα, σε μια ασημένια σαρκοφάγο, θάβονται τα λείψανα ενός αγίου, για τα οποία γνωρίζουν ακόμη και άνθρωποι που απέχουν πολύ από τις περιπλοκές της Ορθοδοξίας: συνηθίζεται να θυμόμαστε τη μεσολάβηση του Σπυρίδωνα όταν προετοιμάζεστε για μια σημαντική συμφωνία .
Στις 9 το πρωί ξεκινά θρησκευτική λιτανεία με τα λείψανα του πολιούχου του νησιού από τον ναό του Σπυρίδωνα στην κεντρική πλατεία της Σπιανάδας. Η πομπή συνοδεύεται φυσικά και από τη μουσική των ορχήστρων. Στις 11 το πρωί, οι καμπάνες θα χτυπήσουν, οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης θα κρεμάσουν κόκκινο πανί στα παράθυρα και θα αρχίσουν να πετούν κόκκινες γλάστρες γεμάτες με νερό ακριβώς έξω από τα παράθυρα.
Πάνω στις γλάστρες γράφει «Καλό Πάσχα! (Καλό Πάσχα!) », και οι τουρίστες και οι προσκυνητές σπεύδουν στα θραύσματα - πρέπει οπωσδήποτε να το πάρετε ως φυλαχτό. Παρεμπιπτόντως, αυτή η παράδοση, όπως και η μοναδική αρχιτεκτονική της Παλιάς Πόλης, κληρονόμησε το νησί από την κυριαρχία της Βενετίας.
Η λειτουργία του Πάσχα θα ξεκινήσει στις 23:00. Στη Σπιανάδα μπορείτε να αγοράσετε κεριά, να συγχαρείτε όποιον συναντήσετε με τις λέξεις "Χριστέ Ανέστη!" και πάμε να φάμε παραδοσιακή μαγειρίτσα. Πρόκειται για πασχαλινή σούπα κριαριού με μπαχαρικά, που μαγειρεύεται διαφορετικά σε όλα τα καφέ και τα εστιατόρια. Και την επόμενη κιόλας μέρα, την Κυριακή, θα σας προσφέρουν ένα παραδοσιακό πασχαλινό αρνί στη σούβλα.
Πηγή φωτογραφίας: indicator.gr